Kako i zašto se baviti IT-em u Srbiji

Najveće svetske kompanije današnjice počele su kao mali startapovi. Dobar primer je Starvegas kazino, koji je za kratko vreme prerastao u jedan od najomiljenijih online kazina u više evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Dansku, Rusiju, Grčku i odnedavno Srbiju.

U Srbiji je takođe zapažen značajan i konstantan rast interesovanja i otvaranja startap kompanija. Godišnje se u našoj zemlji osnuje oko 200 informatičkih firmi, sa najmanje deset zaposlenih. Najveći broj ovih kompanija su osnovali strani investitori. Iz godine u godinu, one beleže sve brži razvoj. Paralelno sa time, konstantno raste i ponuda i potražnja poslova u domaćem IT sektoru.

Država u tome vidi šansu za ekonomski razvoj i način da se zadrže mladi talenti u Srbiji. Ipak poteškoće na koje se nailazi u procesu osnivanja startap kompanije u Srbiji dobro su poznate: komplikovana birokratska procedura i visoki porezi. Naravno, da bi se osnovala kompanija potrebno je imati početni kapital i najvažnije od svega – dobre i originalne ideje.

U poslednje vreme u medijima se mogu čuti pokušaji i projekti vlade da popularizuje IT sektor i potpomogne mlade ljude koji nameravaju da se bave ovim poslovima. 2017. godine, usvojeni su Predlog za unapređenje IT sektora i Uredba o formiranju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Posebna pažnja posvećena je sprovođenju programa za prekvalifikaciju zainteresovanih za IT u programere, sa svešću da bi pre svega trebalo krenuti od unapređenja obrazovanja.

IT je široka oblast, i možete raditi poslove programera, softverskog developera, raditi na raznim aplikacijama, od zabavnih sadržaja poput igrica, preko raznovrsnih korisnih aplikacija za mobilne telefone i rešenja za funkcionisanje sistema za institucije i ustanove, pa sve do rešenja u oblasti medicine. Osim toga, možete raditi kao sistem ‑ administratori i mrežni inženjeri, ili ako imate kreativnu crtu kao web, grafički i multimedijalni dizajneri.

Trenutno stanje na tržištu rada je takvo da se nudi dosta poslova iz ove oblasti. Potražnja za IT stručnjacima još uvek je veća od ponude. Poslovi su dobro plaćeni i lako se nalaze, pružaju i priliku za zaposlenje u inostranstvu, a kako se sve obavlja preko kompjutera, mogu se raditi i od kuće.

Za one koji su tek na početku obrazovanja, a već su se odlučili za IT, dobru odskočnu dasku pružaju matematičke gimnazije i srednje elektrotehničke škole.

Za nastavak obrazovanja nakon srednje škole tu je lista visokih škola: Visoka tehnološka škola, Visoka tehnička škola, Visoka poslovna škola; kao i fakulteta: Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Fakultet za kompjuterske nauke, Računarski fakultet, Fakultet informacionih tehnologija, Matematički fakultet, Fakultet digitalnih umetnosti, Fakultet za informatiku i računarstvo.

Takođe možete završiti neke od brojnih IT kurseva ili krenuti sami da učite.

Imajte na umu da kompanije uglavnom pri zapošljavanju traže kandidate koji već poznaju sisteme i jezike koji su im potrebni. Iako postoji veliki broj programskih jezika neki su popularniji i više korišćeni od drugih. U vrhu najpopularnih je Java programski jezik koji se koristi u stvaranju aplikacija za mobilne telephone i video igrice, kao i za poslovne programe.

Na listi su i C i C’++ – koji je i najstariji programski jezik, zatim Java Script, Python – kao jedan od najlakših za učenje, PHP i Ruby – koji se koriste za stvaranje web stranica, kao i SQL – koji je bitan za pristup bazama podataka.

Nikada nije kasno da se zakorači u svet informatičkih tehnologija!