Beogradski muzeji

Za one koji vole istoriju i posete muzejima, a nađu se u Beogradu, i požele videti deliće prošlosti, na listu poseta bi trebalo da dodaju sledeće muzeje:

 1.    Konak knjeginje Ljubice – Zvanična rezidencija Miloša Obrenovića. Svedoči o tome kakva je bila arhitektura i način stanovanja prve polovine 19. veka.
 2.    Konak kneza Miloša Obrenovića – još jedan primer arhitekture 19. veka. Konak na Topčideru potiče iz 1831. Ispred konaka nalazi se platan, jedan od najstarijih u Evropi. Konak je bio dom Miloša Obrenovića a potom i Mihaila Obrenovića.
 3.    Dom Jevrema Grujića – O periodu 18. i 19. veka svedoči zbirka porodice Grujić sa predmetima tog vremena, oružjem, spisima i umetničkim predmetima.
 4.    Manakova kuća – sagrađena 1830. dodine, ova kuća je mesto gde možete videti kako su izgledale narodne nošnje 19.veka na području Južne Srbije i Kosova. Takođe, u radionici možete da naučite pojedine zanate i narodne radinosti. Muzej poseduje 2600 predmeta.
 5. Muzej Vuka i Dositeja – Sama zgrada je primer i svedok arhitekture za vreme turske vladavine. Postavku sačinjava zbirka Vuka Karadžića i zaostavština Dositeja Obradovića.
 6.    Kuća Kralja Petra Prvog – Bila je dom jednog od omiljenih srpskih kraljeva posle povratka iz Prvog svetskog rata, i mesto gde je preminuo.
 7.    Muzej Banjičkog logora – Logor u kompleksu stare kasarne bilo je mesto gde su nacisti ubili oko 4.200 logoraša u periodu od 1941. do 1944. godine. Muzej čuva i lične predmete i fotografije logoraša.
 8.    Muzej žrtava genocida – Sačinjava ga nekoliko fondova koji svedoče o zločinima u periodu Drugog svetskog rata, o ratnim sukobima od 1991. godine, kao i fond Međunarodnog suda pravde, Fond Suda u Hagu, i Fond legata.
 9. Kuća cveća – Prvobitno zimska bašta Josipa Broza Tita, sagrađena 1975. godine, koja je potom preuređena. Po Titovoj želji, tu je sahranjen zajedno sa suprugom Jovankom Broz.
 10.  Muzej Jugoslavije – Čuva sećanje na Jugoslaviju od njenog nastanka pa do devedesetih godina prošlog veka. Muzejski prostor prostire se na 5.252 m2 i okružen je parkom površine 3.2 ha.
 11.  Vojni muzej – Poseta vojnom muzeju prestavlja šetnju kroz srpsku istoriju od dolaska Južnih Slovena pa sve do 1999.godine. Muzej poseduje oko 30.000 predmeta: oružje, vojne uniforme, ratne zastave, odlikovanja, itd.
 12.  Narodni muzej – Najstariji muzej u Srbiji broji preko 400.000 umetničkih dela i arheoloških predmeta koji predstavljaju vrhunac nacionalne, evropske i svetske umetnosti. Čine ga Odeljenje za arheologiju, Odeljenje za srednji vek, Odeljenje za istoriju novije umetnosti, Odeljenje za numizmatiku i mnoga druga.
 13.  Etnografski muzej Srbije – Jedan je od najstarijih muzeja na našim prostorima. Poseduje preko 100.000 predmeta narodne kulture, sa osam stalnih postavki i tematskim izložbama.
 14.  Istorijski Muzej Srbije – Preko 35.000 predmeta raspoređenih u 4 fonda i 23 zbirke svedoči o znamenitim događajima iz srpske prošlosti.