Tesla City – Tesla Grad – Beogradski Singapur

Na Makiškom polju, zemljištu koje pripada Gradu Beogradu, Kompanija „BK” planira izgradnju oko 2.000.000 m2 stambenog i poslovnog prostora, a radovi bi trebalo da budu gotovi do 2030. godine. Biće to svojevrsni grad u gradu, nalik na arhitekturu Singapura.

Predstavnici Kompanije BK sastali su se pre nekoliko meseci sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i arhitektom grada Milutinom Folićem. Nakon sastanka, Bogoljub Karić se obratio javnosti putem društvenih mreža sa informacijom da je dato odobrenje za gradnju 800.000 kvadratnih metara, i najavio da će „Tesla grad” biti moderno naselje, poput onih u velikim svetskim metropolama.

Sama ideja postoji već nekoliko godina, a do sada su predložene dve ideje urbanističkog rešenja – britanska i francuska, od kojih je u javnosti predstavljena ideja francuskog biroa ,,Valode & Pistre”.

Iz ptičje perspektive, naselje će izgledati poput velikog kruga sa zelenim zracima koji sežu od centra i koji su predviđeni za parkove. Naselje će imati škole, vrtiće, medicinske ustanove, hotele, šoping mol, akvarijum, pokriveno klizalište, prostor za koncerte i masovne događaje, a u planu je i da se izgradi nacionalni stadion u okviru kompleksa. Biće to kako poslovni centar, tako i centar za kupovinu i zabavu, okružen velikim brojem parkova i prirodnim baštama.

U samom središtu će biti Međunarodni finansijski centar u kome će se nalaziti sale za poslovne sastanke, brojne radnje i restorani, bazen koji će zimi moći da se pretvori u klizalište, kao i stanica podzemne železnice.

Stambene četvrti će se sastojati od više stambenih blokova, zgrada i porodičnih kuća. Novim bulevarom Tesla Grad će biti spojen sa starim delom grada.

Cene kvadrata stana kretaće se između 400 i 500€, a za one luksuznije cena kvadrata biće skuplja.

Prikupljanje neophodnih dozvola i dokumentacije je pri kraju, i očekuje se da bi do kraja ove godine trebalo da se otpočne sa radovima.

U izgradnji ovog grada u gradu biće angažovano vise od 43.000 radnika, a zaposlenje će moći naći oko 18.000 građana. Najavljeno je i to da će sličnih projekate biti i u ostalim gradovima širom zemlje.

Gospodin Karić napominje da su njegove namere da obezbedi pristupačnije stanove za one sa manjim prihodima i da za razliku od svoje konkurencije (koja prema njemu od prodaje kvadratnog metra profitira oko 700€) neće zaraditi više od 50€ po kvadratu. On navodi takođe, da radnici neće imati plate ispod 1000€ i da mu cilj nije izrabljivanje radnika.

Ostaje nejasno koja je uloga države u projektu i da li će BK Grupa vršiti građevinske radove, a država obezbediti zemljište.

Evidentno je da su pokušaji revitalizacije građevinske industrije u punom jeku. Izgradnja modernih stanbeno-poslovnih naselja poput ,,Belvila” i ,,A bloka”, renoviranje fasada i ulica, izgradnja mostova, a naravno i projekti poput ,,Beograda na vodi” učinili su da planiranje projekta poput ,,Tesla grada” ne izaziva iščuđavanje i nevericu kakvu su izazivali pre samo nekoliko godina. Ostaje nam da se nadamo da će revitalizacija građevinske industrije i ojačavanje infrastrukture značajno doprineti i revitalizaciji cele ekonomije, a samim tim i povećanju životnog standarda.