Ime “Makedonija”

Makedonija je geografski gledano balkanska regija koja se prostire između Republike Makedonije, Grčke – Egejska Makedonija i  Bugarske – Pirinska Makedonija, i malim delom pripada Srbiji i Albaniji.

Današnji prostor Republike Makedonije naseljava narod slovenskog porekla, koji sebe naziva Makedoncima, govori makedonski jezik, i ima Makedonsku pravoslavnu crkvu koja je 1967. nastala odvajanjem od Srpske pravoslavne crkve.

Grčka ne priznaje upotrebu termina Makedonija i njenih simbola, jer je to prvobitno bio naziv antičke grčke države, koja nema dodira sa današnjim stanovnicima Republike Makedonije, koji su se na Balkansko poluostrvo naselili u 6. veku nove ere.

Republika Makedonija je nakon nezavisnosti stavila simbol Sunca iz Vergine na svoju zastavu. Grčka je potom simbol stavila u gotovo sve institucije. Spor oko zastave je rešen 1995. godine – simbol je uklonjen sa zastave Republike Makedonije, a Grčka je ukinula trgovinski embargo.

Grčko – makedonski sukob oko imena Republike Makedonije traje punih 27 godina. Počeo je 1991. godine raspadom Jugoslavije i nezavisnošću Socijalističke Republike Makedonije. Od tada je u upotrebi službeni naziv BJRM – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Srećom, čini se da su obe strane voljne i odlučne da se ovaj sukob reši u skorijem vremenskom periodu.

Iz razloga protivljenja imenu, Grčka je od 2008.godine blokirala prijem ove bivše jugoslovenske države u Ujedinjene nacije i Evropsku uniju.

Posle zastoja u pregovorima od tri godine, nastavljen je pokušaj dogovora Atine i Skoplja u Briselu, kada je i najavljeno da će susreti zvaničnika ove dve zemlje biti svakog meseca.

Neki od predloga za novo ime su: Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Nova Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje).

21. januara 2018, 300 hiljada Grka izašlo je na ulice Soluna u znak protesta protiv korišćenja termina – „Makedonija“, u imenu jugoslovenske države. Na transparentima je istican slogan -„Makedonija je Grčka“.

Protesti su održani i 04. februara 2018. u Atini na trgu Sintagma, gde se okupilo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Grčke ankete pokazuju da je oko 60 odsto stanovnika Grčke protiv upotrebe reči „Makedonija“.

Makedonske vlasti u znaku dobre volje, skinule su table sa imenom Aleksandra Makedonskog sa autoputa, koji će imati novi naziv – Autoput prijateljstva. Takođe, preimenovan je aerodrom „Aleksandar Makedonski“ u Skoplju u  „Međunarodni aerodrom Skoplje“.

Mediji su objavili da će Nikos Kocijas ministar spoljnih poslova posetiti Skoplje, krajem februara ili početkom marta ove godine.

Makedonski premijer Zoran Zaev nada se da će se ovaj spor sa Grčkom rešiti do jula meseca kada će se održati NATO samit.

Kakvo god rešenje da bude pronađeno, krajnju reč daće građani Makedonije na referendumu.