Virtuelni obilasci muzeja Srbije

Sećate se filma Varljivo leto ‘68 i famozne replike “Marksizam se mora znati, razumeš? On će te pratiti celog života, jer on prožima sve pore našeg društva, razummeš?”

Zamenite reč “marksizam” rečju “internet”, i dobićete repliku koja važi za vreme u kome danas živimo. Sviđalo nam se to ili ne, internet prožima sve pore našeg društva i naših života. To ima dobrih i loših strana. Mi ćemo se osvrnuti na jednu od dobrih.

Zahvaljujući internetu i tehnolgiji virtuelne realnosti, moguće je da vidimo mnogo toga što nekada nismo mogli ako ako ne izađemo iz svojih domova i odemo na određeno mesto, a to ponekad, iz različitih razloga, može biti teško izvodljivo. Ne moramo više ni do kazina, i tamo se može preko interneta, pri tome još i dobijamo Circus bonus dobrodošlice.

Srbija ima sjajne muzeje, ali ne nude svi opciju virtuelnog obilaska. Osvrnućemo se na one koji su svojim potencijalnim posetiocima to omogućili.

Narodni muzej u Beogradu

Osnovan davne 1844. godine, Narodni muzej je najstariji i jedan od najpoznatijih u Beogradu i Srbiji. Tamo se čuva preko 400 000 predmeta ogromne arheološke i kulturno-istorijske vrednosti. Razvrstani su po periodima, a najstariji su oni iz doba praistorije. Zatim su tu eksponati iz antičkog perioda, srednjeg veka, i na kraju – novog veka. 

Voleli biste da posetite izložbu Slike Balkana Paje Jovanovića? Ili možda više volite Rubensa? Vlaha Bukovca? Samo idite na sajt Narodnog muzeja i odaberite neku od ovih ili drugih ponuđenih tura.

Narodni muzej u Vlasotincu

Mnogo ljudi posećuje Beograd, pa i Narodni muzej u Beogradu, ali koliko vas redovno ide u Vlasotince? Ako želite da vidite narodni muzej u Vlasotincu, ne morate da idete tamo samo zbog toga, možete iskoristiti blagodeti interneta i pogledati stalnu izložbu NOB-a, stalnu izložbu grafike i galeriju.

Viminacium

Ako ste zainteresovani za virtuelni obilazak jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta, dobra vest je da je dovoljan jedan klik i tamo ste. Vodič će vam objasniti kako da se krećete kroz virtuelni 3D prostor, ići sa vama kroz njega, i ispričati sve što bi vam “živi” vodič ispričao o onome što vidite. Ako niste u mogućnosti da posetite Viminacium, ovo je odlična alternativa.

Na sajtu možete obići i 3D amfiteatar i videti 3D slike imperatora i drugih predmeta.

DjordjeMarkovic, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Muzej Nikole Tesle

To što su mnogi muzeji podstaknuti upravo vanrednom situacijom zbog pandemije kovida 19 omogućili virtuelne obilaske je nešto zbog čega možemo da kažemo da nije istina da baš ništa korisno iz tog problema nije proizišlo.

Muzej Nikole Tesle je pružio mogućnost da vidimo nešto od fascinantnog materijala u vezi sa ovim velikim naučnikm i pronalazačem i kada smo prinuđeni da ostanemo kod kuće. Projekat je realizovao Elektronski fakultet u Nišu, i zahvaljujući tome možemo da pogledamo Tesline izume, Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu i još dosta zanimljivog sadržaja.

Ovo nisu jedini muzeji u Srbiji koji su otvorili svoja virtuelna vrata, uradili su to i Narodni muzej u Pančevu, Prirodnjački muzej u Beogradu, Centar za kulturu Grocka, Narodni muzej u Zaječaru, Zavičajni muzej u Rumi, muzej u Smederevu, Narodni muzej u Požarevcu, i drugi. Pronađite ih na internetu – jer internet se, kao i marksizam u Varljivom letu ‘68, mora znati – i uživajte!